Blog

Tweedehandsje?

Waarom verkoop je geen tweedehands zadels?

Heel simpel, omdat ik volledig achter de kwaliteit, prijs en veiligheid wil kunnen staan!

Ik krijg heel vaak de vraag of ik ook een gebruikt of tweedehands zadel kan leveren. Het antwoord is dan: "heel soms".

Alleen zadels die ik ken, open heb gemaakt of altijd in onderhoud gehad heb, neem ik in en kan ik aanpassen en verkopen.

 

Maar ik ben geen zadelhandelaar! Ik hoef niet zo nodig snel geld te verdienen aan de verkoop van gebruikte zadels zoals ik (helaas) veel om mij heen zie! De opleiding die ik gevolgd heb, heeft als uitgangspunt het welzijn van het paard! En niet de portemonnee van de zadelpasser..... En terecht! 

 

Mmmmh, ok, waarom dan?

Dat leg ik je graag uit.

Tijdens mijn opleiding en stages heb ik ervaren hoeveel gebruikte zadels een zadelfout hebben. Dat kan van alles zijn, kussens scheef onder het zadel, een getwiste boom (boom is dan getordeerd/gedraaid door bijvoorbeeld opstappen zonder krukje of met vrij veel druk en gewicht), onvoldoende kwaliteit in webbing/nylon of stiksels, leer uitgedroogd, gescheurd of te dun geworden. Singelstoten op verkeerde plekken, enz. Daarnaast nog wel het grootste probleem, dat je geen idee hebt of het kopijzer al eens geperst is en daarbij smaller of breder geperst is. Zelfs niet als deze is afgesteld op de fabrieksmaat, hij kan immers weer terug geperst zijn.

Ook is de staat van de vulling een aandachtspunt.

Wanneer ik een zadel zou inkopen of inruilen die al gebruikt is, dan wil ik dat deze in top staat verkeerd en 100% safe is bij verkoop. Dus vulling al langer dan 3 jaar niet vervangen? Dan zal die eerst compleet vervangen moeten worden.

Is er een correct singelsysteem of moet er een V-web geplaatst worden, nieuwe stoten of stiksels?

Is kussenkanaal voldoende breed? Leer in goede conditie? En ik zal hoe dan ook het hele zadel open moeten maken om te controleren hoe het met boom en kopijzer en rails gesteld is. Hoe breed is de boommaat? MW of XW zegt me niets, dat zal ik in een volgend blog toelichten. Zijn de klinknagels allemaal aanwezig en in goede conditie?

 

Maar is het bij een goedkoper zadel nodig? Al die controles?

Ja, althans, dat is mijn mening! Als je weet wat de gevolgen kunnen zijn van bovengenoemde zadelfouten tenminste! Zodra jij je paard een zadel oplegt, ben je er verantwoordelijk voor dit zo comfortabel mogelijk te maken voor je paard.

Even een paar problemen toelichten; een te smal kussenkanaal geeft te veel druk aan weerzijde van het wervelkanaal. Met blessures, problemen in het gebruik van de rug en pijn bij het paard tot gevolg.

Een vulling die niet goed is verliest zijn werking als schokdemping, drukverdeling als ook de balans van het zadel.

Een verkeerd singelsysteem (bijvoorbeeld onterecht op de point vast, of 2 stoten aan zelfde stukje webbing aan boom bevestigd) zorgen voor verkeerde en geconcentreerde druk, onjuiste balans en mogelijk schuiven of bewegen van het zadel met alle ongemakken voor het paard! 

Dan de rails, als daar een knik in zit, voelt het paard dit, de boom verliest hiermee stabiliteit en stevigheid. De klinknagels kapot of ontbrekend? Dan zal de kop gaan breken. Het is dan niet de vraag of, maar wanneer! 

Hoe vaak is boom op maat geperst? Een boom die überhaupt geperst kan worden, mag dit maar maximaal 2x. Daarna wordt de kans op breuk gewoon veel te groot! Wil jij dat risico lopen met je net aangeschafte zadel? 

Getwiste boom? Dat mag nooit op een paardenrug liggen, het zadel werkt altijd scheef in, drukverdeling is niet correct, de bespiering, fascia en ruggenwervels worden verkeerd belast en er zullen hierdoor blessures ontwikkelen!

 

Kun je dus een goed tweedehands zadel kopen die goed en veilig is? Ja dat kan, mits je zeker bent dat er een specialist naar gekeken heeft. En niet alleen "uitwendig", maar het zadel moet minimaal open gemaakt zijn en een goede en volledige veiligheidscheck gehad hebben. Dat kost tijd, moeite en materiaal en zal dus ook in de prijs verwerkt zijn.

Aangezien er dan een gebruikt zadel moet worden ingekocht (zonder BTW indien van particulier), open worden gemaakt, herstellen en corrigeren, dichtmaken, in voorraad verwerken, zelf uiteraard wel  belasting moet afdragen enz enz, Tja, dan ben ik er niet van overtuigd dat je dat koopje hebt wat je misschien zoekt. Wel de zekerheid dat je een goed zadel hebt! 

En dat laatste ontbreekt bij veel zadelpassers die handelen in tweedehands zadels is mijn mening. Ja, er wordt vast wel een (oppervlakkige) controle gedaan, maar of deze zo grondig is als noodzakelijk? Gezien de snelle handel en de prijzen voor deze zadels kan dat bijna niet! Wees je hier dus bewust van.  Om over de geschikte pasvorm maar te zwijgen, maar daar komt een volgend blog over!

Kun je een zadel bij me kwijt? Jawel, als ik het zadel ken, niet te oud is en deze aan alle eisen en wensen voldoet, kun je bij aankoop van een nieuw zadel toch een gebruikt zadel inruilen in overleg. Vraag me er dus gerust even naar! Scheelt je weer in de aanschaf ;)

 

Dus kies bewust en zorg ervoor dat je overtuigd bent dat welk je zadel je dan ook koopt, deze goed, veilig en goed onderhouden is. Ga niet af op de mooie praatjes van de verkopende partij. En zeker niet als ze zo op internet via Marktplaats of FB-groepen aangeboden worden. Een goede zadelpasser verkoopt zijn zadels alleen passend op een paard en niet op een foto of omschrijving van jouw paard! 

 

Lees meer »

Bovenlijn?

De bovenlijn van je paard, zo belangrijk voor jou en je paard!

Nou ja, voor mij eigenlijk ook....

Lees meer »